Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh &selamat sejahtera semua...(^_^)
Anda pernah berjumpa atau berkenalan dengan orang jawa?
Ha, memandangkan saya orang jawa...hari ini saya nak kongsikan resepi salah satu kuih tradisional orang-orang jawa...pernah makan rempeyek? wahhh...sedapnya...rangup lagi tu...ha, ni bahan-bahan dan cara membuatnya...
Rempeyek Kacang dan ikan Bilis
100 gram tepung beras
100 gram tepung jagung
200 ml air / santan cair - mungkin perlu di tambah untuk adjust kecairan adunan
2 ulas bwg putih - ditumbuk lumat
1 biji telur
Garam dan gula secukup rasa
Kacang tanah secukupnya Ikan bilis - jika suka
Bahan dikisar kering: 1 sudu besar udang kering 1/2 sudu bear ketumbar 1/2 sudu besar jintan putih 1/2 sudu besar jintan manis
100 gram tepung jagung
200 ml air / santan cair - mungkin perlu di tambah untuk adjust kecairan adunan
2 ulas bwg putih - ditumbuk lumat
1 biji telur
Garam dan gula secukup rasa
Kacang tanah secukupnya Ikan bilis - jika suka
Bahan dikisar kering: 1 sudu besar udang kering 1/2 sudu bear ketumbar 1/2 sudu besar jintan putih 1/2 sudu besar jintan manis
Cara Membuat :Ayak tepung beras dan tepung jagung...Satukan kesemua bahan lain ke dalam tepung kecuali kacang tanah dan ikan bilis. Kacau hingga sebati...Panaskan minyak secukupnya dengan api yang sedang panas...Ambil sesenduk adunan dan tuangkan ke dalan acuan rempeyek, pusing hingga adunan nampak kemasdan nipis Segera taburkan kacang dan ikan bilis...Masukkan ke dalam minyak yang sudah panas... Biarsehingga kepingan rempeyek lekang dan meluncur sendiri ke dalam minyak gorengan...Goreng hinggakacang masak dan kepingan rempeyek garing...

REMPEYEK NIPIS
Adunan kena cair... Selalunya pembuat rempeyek merasa tak percaya , rempeyek dibuat dari adunan yang sangat cair... Sehingga mereka menambahkan tepung beras dan tepung ubi lagi... Rempeyek boleh jadi nipis karena dibuat dari adonan yang cair dan ringan...
Saya pernah membuatnya di kampung...Selalunya kalau kenduri,mesti kami buat rempeyek untuk dimakan begitu sahaja atau pun diletakkan bersama nasi ambeng nanti...yang ni resepi yang saya peroleh daripada laman web...resepi orang kampung sendiri saya tidak berapa tahu...sebab saya pandai buatkan, goreng dan makan je...hihihi
Selamat mencuba...(^_^) sedapnya...!!!
Selamat mencuba...(^_^) sedapnya...!!!
Kenapa sy pakai acuan yg sama dia melekat tak keluar dr acuan padahal da rendam dkt minyak panas.
ReplyDeleteRendam acuan dengan air asam jawa semalaman. Basuh bersih rendam pula dlm minyak panas sblm guna
DeleteKenapa rempeyek tu menjadi lembu? Adakah disebabkan Santan Dan Telur?
ReplyDelete